Historia

1881

Helsingforsaren Carl Edvard Lindgren grundar företaget C.E. Lindgren, och påbörjar tillverkning och försäljning av borstar och penslar. Till en början jobbar Carl Edvard tillsammans med en medarbetare i ett hyrt arbetsrum. Inom några år har företaget ändå vuxit och har ett tjugotal anställda, vilket leder till anskaffning av en lokal på Rödbergsgatan i Helsingfors. Carl Edvard Lindgren är den första producenten av industriella borstar i Finland.

1920-talet

Carl Edvard Lindgren fungerar som en stark ledare i företaget enda fram till sin död år 1928. Hans arbete i företaget reflekterar ansvarskänsla, målmedvetenhet och viljekraft. Efter Carl Edvards bortgång förändras företaget till ett öppet bolag, där alla hans ättlingar blir ägare. Kommande 18 åren leds företaget med framgång av Carl Edvards svärson Gösta Rosenberg som fortsätter utveckla företaget.

 

1930-talet

C.E. Lindgrens kända måleriverktygsvarumärke CEL tas i bruk.

 

1950-talet

Aktiebolaget C.E. Lindgren AB grundas, och aktierna fördelas jämt mellan de fyra ägarfamiljerna. År 1959 har fabriksutrymmena på Rödbergsgatan blivit för trånga, vilket leder till att företaget flyttar till Ågatan i Borgå.

 

1960-talet

År 1960 kommer Axel Bergström in som utomstående VD i företaget, och under hans tid moderniseras och effektiveras företagets verksamhet med stor kraft och framgång.

 

1970-talet

C.E. Lindgren köper Sivellinteollisuus Oy, vilket gör att man i produktionen fokuserar ytterligare på hög kvalitet av penslar. Produktionen automatiseras och utvecklas enligt trenden i branschen. År 1976 flyttar företaget till Industrivägen i Borgå.

 

1980-talet

Vid decennieskiftet vill C.E. Lindgrens ättlingar sälja företaget, och företagets dåvarande långvariga styrelseordförande Stig Brunow bestämmer sig för att köpa de till salu komna aktierna.

I slutet på 1980-talet slutar C.E. Lindgren producera hushållsborstar, och fokuserar på produktionen av måleriverktyg och tekniska borstar.

 

1990-talet

C.E. Lindgren köper Kirkkala Oy:s verksamhet. Företaget tillverkar plastfibrer, som används till produktionen av borstar till gatuputsningsmaskiner och plastmattor till bakhoppningsbackar. C.E. Lindgren har senare valt att fokusera produktionen endast på plastmattor till backhoppningsbackar. Vid sidan av dem har man även under 1990-talet utvecklat plast pulkabackar.

Under 1990-talet knyter C.E. Lindgren även ett underleverantörskontrakt med svenska Anza gällande måleriverktygsproduktion.

 

2000-talet

År 2007 bestämmer sig C.E. Lindgren för att stänga Kirkkala Oy:s fabrik i Längelmäki, och flytta all produktion till Borgå istället.

 

2010-talet

Sommaren 2017 köper C.E. Lindgren E. Vuorios affärsverksamhet. Företaget fungerar nu på tre verksamhetsområden: verktyg, specialborstar och plastbeläggningsprodukter. Lindgrens gedigna erfarenhet, kunniga personal, högkvalitativa produkter och specialisering har gjort företaget både framgångsrikt och internationellt anmärkningsvärt. På den inhemska marknaden är C.E. Lindgren marknadsledare både på verktygs- och specialborstsmarknaden. Lindgrens EVERSLIDE plastbeläggningsprodukter har redan under flera års tid varit marknadsledare inom sin bransch i världen.

Som C.E. Lindgrens VD fungerar idag Alexander Brunow, och företaget forsätter sin verksamhet som ett familjeföretag, där familjen Brunows tredje generation nu innehar en aktiv roll.